środa, 14 listopada 2012

<h2>Własna kiełbasa &#45; czyli co potrzeba, aby cieszyć się pyszną domową kiełbasą</h2>
<p>Autorem artykułu jest Jan  Kot</p>
<br />
Własne, inaczej domowe wyroby cieszą się  coraz to większym uznaniem.  Coraz to więcej ludzi interesuje się tym tematem. Z jakiego powodu?   Powodów jest wiele – zła jakość wyrobów w punktach sprzedaży,  wykorzystywanie przez fabrykantów chemii, wypełniaczy, MOM.
<p> Naturalnie występują w punktach  sprzedaży dobre smaczne wędliny  ale są one z reguły drogie. Kiełbasy sporządzane sposobem domowym nie są tańsze.</p>
<p>Przeciętny koszt substratów popularnej u nas kiełbasy białej, wynosi około  osiemnaście złotych, na dodatek musimy  przeznaczyć czas i energię elektryczną. Mimo  to świadomość, że konsumujemy autentyczną kiełbasę, bez chemii, która jest przyprawiona tak jak pożądamy, idealnie motywuje do produkcji.</p>
<p>Pierwsze  kiełbasy mogą należeć do nieudanych. No cóż, nie wszystko  wyjdzie za pierwszym razem, tak jak byśmy się tego spodziewali. Ale trzeba ćwiczyć. Co najwyżej jak nie wyjdzie, można  kiełbasę jakoś zużyć – wkładka do zupy,  dodatek do jajecznicy.</p>
<p>Jak zrobić kiełbasę? Najpierw musimy znaleźć odpowiedni przepis. W internecie jest dużo cennych przepisów. Najlepiej jak jest to przepis posiadający  komentarze internautów lub wywodzi się ze strony  internetowej specjalizującej się w tej tematyce. Sprzęt masarski przydatny do wyrobu kiełbas nie jest skomplikowany i drogi, znajdziemy go w prawie każdym domu.</p>
<p>Najważniejsza jest maszynka do mielenia mięsa,  powinna posiadać w kilka sitek o różnych średnicach oczek (od 10 mm do 3 mm).  Dodatkowo możemy wyposażyć się w tzw.  szarpak, jaki posiada oczka w kształcie  nerki, mięso mielone jest na duże kawałki. Do maszynki potrzebna jest rurka do napychania kiełbas - którą można dokupić osobno lub jest w zestwach wraz z maszynką. Normalna maszynka do mięsa,  nada się znakomicie. Pojemniki, miski do mieszania mięsa, istotne aby miały atest. Jelita naturalne – do  kupienia w sklepach internetowych. Peklosól – mieszanka soli i azotynu potasu, konserwuje i nadaje mięsu kolor. Przyprawy do wędlin ich najwyższą jakość ma ogromny wpływ na  smak naszej kiełbasy, dlatego kupmy tylko dobrej jakości  przyprawy. Mięso musi być wiadomego pochodzenia i  świeże.</p>
<p>Całość można kupić w sklepach oferujących sprzęt  masarski. Sklepy te posiadają w swojej ofercie mnóstwo dodatków do potraw, mięs w doskonałych cenach.</p>
---
    <p><p><a href="/artykuly/edytuj/http:/swojskiwyrob.pl/38-przyprawy-do-wedlin”" target="_blank">Przyprawy do wędlin</a></p></p>

Artykuł pochodzi z serwisu
<a href="http://artelis.pl/artykuly/51366/wlasna-kielbasa-amp-45-czyli-co-potrzeba-aby-cieszyc-sie-pyszna-domowa-kielbasa">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz