środa, 14 listopada 2012

<h2>Jabłka, jabłuszka...</h2>
<p>Autorem artykułu jest Basia  K</p>
<br />
W naszej kulturze kulinarnej zajmują naczelne miejsce. Różnią się między sobą w zależności od odmiany kształtem, rodzajem miąższu, aromatem, soczystością, czasem dojrzewania. <br />
<p style="text-align: justify;">Te owoce były znane już w starożytności: ceniono je w Egipcie i Rzymie. W Polsce prawdopodobnie już w czasach przedhistorycznych kwaszono leśne jabłka na zimę. W czasach piastowskich zakonnicy przybywający z zachodu zapoczątkowali u nas szczepienie drzew owocowych.</p>
<p style="text-align: justify;"> Jabłko jest bohaterem wielu legend, pojawia się w przysłowiach, jest symbolem władzy królewskiej.</p>
<p style="text-align: justify;">Jabłko królewskie symbolizuje sferę kosmiczną, świat, kulę ziemską. </p>
<p style="text-align: justify;">Jabłka wiecznej młodości to magiczne złote jabłka, których zjedzenie zapewniało bogom wieczną młodość.</p>
<p style="text-align: justify;">Przysłowia "niedaleko pada jabłko od jabłoni" - używamy, gdy sądzimy, że dzieci są takie jak rodzice.</p>
<p style="text-align: justify;">"Złote jabłka na srebrnych półmiskach" - znaczy tyle, co słowa wypowiedziane we właściwym czasie.</p>
<p style="text-align: justify;">"Złote jabłko" - doskonały, bardzo zyskowny interes.</p>
<p style="text-align: justify;">Także sny o jabłkach można odpowiednio interpretować. "Śnić o jabłkach" znaczy mieć długie i wygodne życie oraz szczęście w miłości, ale "jeść jabłka kwaśne" oznacza kłótnie i nieporozumienia, a zgniłe albo nadpsute to niebezpieczeństwo.</p>
<p style="text-align: justify;"> Jabłka są bardzo zdrowe i smaczne. </p>
<p style="text-align: justify;">Zawierają ponad dwadzieścia substancji mineralnych, witaminy A, B i C oraz taninę, która ma lecznicze działanie na przewód pokarmowy. Korzystnie wpływają na przewód pokarmowy również pektyny, które regulują florę bakteryjną i usuwają z organizmu substancje przyczyniające się do powstawania nadmiaru cholesterolu. </p>
<p style="text-align: justify;">Zjadając każdego dnia dwa jabłka, nie powinniśmy się obawiać miażdżycy. Są one wspaniałym eliksirem dla urody, mają pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Ułatwiają przyswajanie wapnia i w ten sposób wpływają również na wygląd naszych włosów i paznokci. Z jabłek można przygotować maseczki kosmetyczne przeznaczone dla skóry tłustej i mieszanej. </p>
<p style="text-align: justify;">Są pomocne w kuracjach odchudzających, przy zaparciach i biegunkach. Zalecane w żywieniu diabetyków. Zawierają dużo fruktozy - cukru prostego rozpowszechnionego w świecie roślinnym.</p>
<p style="text-align: justify;"> Ludowa medycyna również bardzo sobie ceni jabłka. Uważa się, że wino z jabłek jest skutecznym lekiem przy reumatyzmie. Najzdrowsze są te jadane na surowo. Są też bardzo dobrym surowcem do przyrządzania deserów, napojów i ciast. Stanowią znakomity dodatek smakowy, aromatyczny i zagęszczający do wielu potraw słodkich i słonych. Drobno pokrojone czy potarkowane są dodatkiem do sałatek warzywnych, rybnych i mięsnych. Przeciery z jabłek doskonale zagęszczają zupy o kwaskowym smaku - pomidorową, ogórkową czy barszcz, a także sosy zimne i gorące. Wykorzystywane są jako dodatek do potraw z drobiu, mięsa i warzyw.</p>
---
    <p><p align="justify"><a href="http://www.ziolowyogrod.blogspot.com/" target="_blank">www.ziolowyogrod.blogspot.com</a></p></p>

Artykuł pochodzi z serwisu
<a href="http://artelis.pl/artykuly/51258/jablka-jabluszka">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz