czwartek, 26 kwietnia 2012

Radość ze smaku

Radość ze smaku

Autorem artykułu jest Li Li


Smak potraw zależy nie tylko od tego, jak są przygotowywane. Ale przede wszystkim od tego jak je ze sobą połączymy. Poszczególne składniki, które tworzą potrawę powinny ze sobą współgrać i wzajemnie wzbogacać swój smak.

Właśnie na takiej zasadzie dobiera się wino do poszczególnych potraw – dlatego zanim postawimy butelkę tego szlachetnego trunku na stole, powinniśmy zapoznać się z zasadami łączenia go z potrawami. Źle dobrane wino może popsuć całą satysfakcję jaką czerpie się ze smaku.

Wytrawni sommelierzy potrafią bezbłędnie rozpoznać rodzaj wina – z zamkniętymi oczami dokładnie określą jaki napój ten ma rocznik, z czego został wykonany i jaki ma kolor. To z ich pomocą tworzy się specjalne jadłospisy, które określają jaki rodzaj wina pasuje do konkretnych potraw. Tak więc delikatne mięso – cielęcina, drób oraz ryby zawsze podajemy w towarzystwie win białych, dziczyzna, wołowina i schab to potrawy, które najlepiej łączą się z winem czerwonym. Wszelakie sery typu camembert również łączymy z winem czerwonym.

Wino delikatnie podkreśla smak, pomaga w trawieniu, i sprawia, że jesteśmy bardziej nasyceni i po prostu zadowoleni z wrażeń smakowych po posiłku. Cały smak danego produktu mogą całkowicie zmienić przyprawy. Niektórych przypraw powinniśmy unikać na co dzień i stosować jedynie do wybranych potraw. Mało kto natomiast zdaje sobie sprawę z tego, że na smak przygotowywanej przez nas potrawy wpływ ma naczynie w jakim zostają przyrządzone. Patelnie nadają żywności zupełnie innych właściwości niż woki lub rondelki.

Smak jest jednak jednym z tych doznań, których nie da się oszukać – ale można troszkę oszukać nasz umysł. Mówi się często, że jemy oczami – cieszymy się widokiem potrawy, jej ilością na talerzu, kolorami jakie prezentuje. A wraz z naszym umysłem cieszy się i nasz żołądek – wszak wiadomo, że najedzony człowiek, to spokojny człowiek!

---

Masz ochotę na dobry posiłek z idealnie dobranym winem ? Odwiedź restauracje Kraków

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz